Hærvejen fra Padborg til Viborg – 240 km

  Hærvejen følger den jyske højderyg, og er et af Jyllands ældste vejforløb. Dele af den skønnes at være op imod 4000 år gamle. Historien vil jeg imidlertid ikke dvæle så meget mere ved her, men hvis du vil vide mere om Hærvejens historie kan du blive klogere her.

  To udgaver – en vandrerute og en cykelrute

  Hærvejen er i dag delt op i to. En vandrerute og en cykelrute. Ruterne følger flere steder de samme veje, men størstedelen af ruten er delt op. I denne rutebeskrivelse vil jeg beskæftige mig med den udgave af hærvejen, der er designet til cyklister. Dette fordi jeg var afsted på min crosscykel. Havde jeg været afsted på mountainbike eller fatbike, ville jeg nok snarere have holdt mig til vandreruten.

  Hærvejen er i sin helhed omtrent 440 kilometer lang. Den oprindelige strækning var cirka 240 kilometer lang og strak sig fra Padborg i syd til Viborg i nord.

  Siden er ruten blever forlænget, så den går fra Padborg i syd til Frederikshavn i nord.

  I denne rutebeskrivelse vil jeg dog kun beskæftige mig med den 240 kilometer lange rute imellem Padborg og Viborg, idet det er den, jeg selv har cyklet. Læs eventuelt også ekspeditionsbeskrivelsen fra min bikepacking-tur på hærvejen.

  Underlag og cykel

  Underlaget består primært af grus og asfalt. I det sønderjyske er der en klar overvægt af grussektioner, mens der nordpå er en større koncentration af asfalt. Alt i alt vil jeg skønne, at ruten følger cirka 50% grusveje og 50% asfaltveje.

  Jeg cyklede ruten på min crosscykel med 40c dæk, og den var perfekt til formålet. Der var ingen tidspunkter, hvor jeg for alvor savnede en mere terrængående MTB. Bortset lige fra da jeg forvildede mig ud på det deciderede vandrespor. Men holder du dig til cykelruten, er en cross- eller gravelcykel mere end egnet til opgaven.

  Ruten blandt andet igennem byerne Vojens, Jels, Vejen og Nørre Snede, hvor der er rig mulighed for at proviantere.

  Bikepacking-rute med rig historie

  Bikepacking-ruten, der er rig på monumenter fra særligt vikingetiden, er oplagt for den historieinteresserede. Der er masser af informationstavler, som gør, at du kan blive klogere på de steder og ting, du passerer, også selvom du ikke har nogen dyb forhåndsviden om Danmarkshistorien. Du vil også støde på geografiske fænomener forårsaget af istiden. Eksempelvis en 50 tons tung kæmpesten og det sandede område Vrads Sande, hvis jordsammensætning så vidt jeg husker er en direkte konsekvens af istiden.

  Du kan altså blive klogere på, hvordan Danmark er formet, både geografisk og kulturelt, når du cykler Hærvejen. Men du kan også bare nyde de brede grusstier og den flotte natur.

  Naturscenerierne skifter meget undervejs, og du vil både køre igennem hede, på højdedrag, igennem forskellige typer skov og på ganske almindelige landeveje.

  Ruten er særdeles velafmærket, så du vil næppe have stort behov for brug af GPS.

  De fleste bikepacker Hærvejen fra nord mod syd

  Jeg har ladet mig fortælle, at de fleste vælger at cykle ruten fra nord til syd. Jeg omvendt at cykle ruten fra med afgang fra Padborg ved den dansk-tyske grænse. Det viste sig imidlertid at være et dårligt valg, idet jeg havde stiv modvind på det meste af min tur. Men bortset fra det burde det ikke spille nogen rolle, hvilken retning, du cykler ruten.

  Download .GPX fil over ruten her.